Wiekiera Architekci | Architekt Kalisz

Dom Shou-Sugi-Ban w Stobnie

Budynek został zaprojektowany na działce położonej pod lasem w Stobnie koło Kalisza. Przewidziany jako nieduży dom dla trzyosobowej rodziny z wbudowanym w bryłę budynku garażem jednostanowiskowym. Salon z kuchnią zlokalizowany jest w centralnej części budynku i stanowi jednocześnie jego trzon komunikacyjny. W ten sposób udało się uniknąć korytarzy. Salon zaprojektowano jako wysokie pomieszczenie przenikające przez kondygnację poddasza. Jego dwie ściany zaprojektowano jako szklane witryny, w tym jedną ogrodową, z drzwiami przesuwnymi HST. Okna w każdym z pozostałych pomieszczeń również dają możliwość wyjścia do ogrodu. W garażu przewidziano aneks dla treningowej ścianki wspinaczkowej, z możliwością pochylenia jej. Pomieszczenia mieszkalne znajdują się na parterze za wyjątkiem zlokalizowanego na poddaszu pokoju gościnnego. Prosta bryła domu została rozrzeźbiona przez zastosowanie dwóch materiałów elewacyjnych: drewna impregnowanego w kolorze naturalnym oraz drewna opalanego techniką Shou-Sugi-Ban. Czarne, opalane drewno zastosowano do wyłożenia większej części elewacji z niewielkimi przerwami dającymi efekt "podwójnej skóry" budynku. Drewno impregnowane w kolorze naturalnym zastosowano w przerwach na ścianach szczytowych oraz w podcieniach tarasowych i wejściowym. Spód podcieni został zaprojektowany skośnie, dla lepszego doświetlenia pomieszczeń. Dom kształtowano z myślą o krajobrazie i w nawiązaniu do tradycyjnej lokalnej architektury. Budynek w kontekście otaczającego go lasu i łąk, wyłożony drewnem będzie starzał się w sposób godny i naturalny. Projekt został zlecony przez rodzinę ceniącą sobie obcowanie z naturą, aktywny tryb życia i uprawiającą wspinaczkę górską. Dom zaprojektowany w 2019 roku.