Wiekiera Architekci | Architekt Kalisz

Pokój nauczycielski w budynku SP nr 10 w Kaliszu

Założeniem zrealizowanego projektu pokoju nauczycielskiego było stworzenie przyjaznej przestrzeni dla nauczycieli. Ze względu na stosunkowo nieduże rozmiary pomieszczenia zdecydowano się go nie dzielić na aneksy funkcjonalne, tylko umieścić je w jednej przestrzeni. Zaprojektowano obszerne miejsca pracy przy wspólnych stołach, miejsca odpoczynku, aneks kuchenny oraz stanowiska komputerowe. Ze względu na ekspozycję południową pomieszczenia, ścianę z oknami pokryto żaluzjami w celu uniknięcia przegrzewania i prześwietlenia pomieszczenia. Przeciwległą ścianę zaprojektowano w formie zamkniętej zabudowy meblowej dla przechowywania materiałów dydaktycznych oraz odzieży wierzchniej. Całość uzupełniają tablice korkowe, umożliwiające przypinanie do nich notatek informacyjnych. Pas podokienny zaprojektowano jako jeden mebel mieszczący grzejniki oraz dodatkowe szafki.
Realizacja z dobiegającego końca roku.